In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht, zoals een WA-verzekering voor een motorvoertuig. Veel verzekeringen zijn niet verplicht, maar wél verstandig. Benieuwd welke verzekeringen verplicht en welke verstandig zijn? Wij zetten alle verzekeringen op een rij in onderstaande tabel.


VerzekeringVerplicht
WA-verzekering autoJa
WA-verzekering motorJa
Basis zorgverzekeringJa
Woonhuis-/opstalverzekeringAfhankelijk van jouw situatie
InboedelverzekeringNee*
ReisverzekeringNee*
AansprakelijkheidsverzekeringNee*
RechtsbijstandverzekeringNee*


* Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig! Lees hieronder waarom.


Verplichte verzekeringen

WA-verzekering voor motorvoertuigen

Staat er een motorvoertuig op je naam, bijvoorbeeld een auto of motor? Dan is het in Nederland verplicht om een autoverzekering of motorverzekering met minimaal WA-dekking af te sluiten. Veroorzaak je schade aan het motorvoertuig van een ander? Dan dekt een WA-verzekering deze schade. Zo voorkom je dat het slachtoffer onverwacht hoge kosten krijgt na een aanrijding of schade waar hij of zij zelf niets aan kan doen.


Ook schade aan jouw eigen motorvoertuig verzekeren? Kies dan de uitgebreidere dekking WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco (Allrisk). Bij een motorverzekering kies je ook voor Casco 2500. Daarnaast zijn er ook verschillende aanvullende dekkingen zoals de Schadeverzekering voor Inzittenden, Pechhulp en Rechtsbijstand. Deze zijn niet verplicht.


Basis zorgverzekering

Wie in Nederland woont of werkt (boven de 18 jaar), moet verplicht een basis zorgverzekering afsluiten. De basis zorgverzekering vergoedt de belangrijkste kosten in de zorg, zoals de huisarts. Wil je een uitgebreidere zorgverzekering? Dan kies je uit verschillende dekkingen.


Verplichte verzekeringen bij een hypotheek

Woonhuis- of opstalverzekering

Een woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering, is wettelijk niet verplicht. Vaak heb je deze verzekering wel nodig om een hypotheek af te kunnen sluiten. Een opstalverzekering vergoedt schade aan je huis. Lees hier meer over de dekking van een opstalverzekering.


Niet verplicht, maar wél verstandig

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering zijn de losse spullen in jouw huis verzekerd. Een inboedelverzekering is niet noodzakelijk, maar wel verstandig. Alle spullen in je huis zijn bij elkaar veel waard. Met een inboedelverzekering ben je goed verzekerd voor schade aan je spullen door bijvoorbeeld storm, brand of inbraak.


Reisverzekering

Ga je graag op vakantie? Dan is een (doorlopende) reisverzekering noodzakelijk, maar niet verplicht. Met een reisverzekering ben je verzekerd voor onverwachte kosten op vakantie. Vaak wordt een annuleringsverzekering samen met een reisverzekering afgesloten. Ook deze verzekering is niet verplicht. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die gemaakt worden als je onverwachts niet op vakantie kan of vroegtijdig terug naar Nederland moet.


Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering particulieren, ook wel AVP, is wettelijk niet verplicht in Nederland. Toch is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te overwegen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje, is niet altijd te voorkomen en kan grote gevolgen hebben. Als je per ongeluk schade bij iemand anders veroorzaakt is het fijn als dit snel opgelost wordt.


Rechtsbijstandverzekering

Het hebben van een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht in Nederland. Toch kiezen veel Nederlanders voor deze verzekering. Je kan namelijk op verschillende manieren te maken krijgen met een juridisch conflict, denk aan werk en inkomen, verkeer of wonen. Dit is niet alleen erg vervelend, maar ook kunnen de kosten flink oplopen. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridisch advies en rechtsbijstand.