Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, ook wel WA-verzekering, of een “gewone” Aansprakelijkheidsverzekering, ook wel AVP. Toch lastig, al die verzekeringstermen. Daarom vertellen wij graag meer over het verschil tussen een WA-verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.


Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA)

Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die verplicht is in Nederland. Deze verzekering is verplicht voor motorvoertuigen, zoals een auto of motor. De WA-verzekering verzekert je voor schade die je aan anderen toebrengt met jeeauto of motor.


Natuurlijk kan je de verzekering ook uitbreiden met bijvoorbeeld de dekking Allrisk. Zo ben je ook verzekerd wanneer je schade aan je eigen voertuig aanbrengt.


Zonder WA-verzekering de weg op, en dan?

Heb je een auto of motor, maar geen WA-verzekering? Dan riskeer je een boete van ongeveer € 450 van de RDW. Je overtreedt namelijk de Nederlandse wet door onverzekerd te rijden. De RDW controleert of alle kentekens op naam ook beschikken over minimaal een WA-verzekering.


Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP)

Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die jij of iemand uit je gezin per ongeluk aan anderen toebrengt. Deze verzekering is niet verplicht, maar wél verstandig. Een schade is zo gemaakt, en de kosten kunnen hoog oplopen. Een voorbeeld: je zoon raakt met voetballen de ruit van je buurman. Deze gaat kapot. Met een Aansprakelijkheidsverzekering ben je dan goed verzekerd.


Wanneer ben ik aansprakelijk?

Ook al is de schade die veroorzaakt is niet je schuld, dan nog kan je wél aansprakelijk zijn. Hè? Hoe zit dat precies? Schade die je kind(eren) of huisdier(en) aanbrengen aan anderen, is voor je rekening. Je bent namelijk verantwoordelijk voor je kind(eren) en huisdier(en). Kies daarom bij een aansprakelijkheidsverzekering altijd voor de juiste dekking en verzeker direct je hele gezin mee.


De grootste verschillen

  • Een WA-verzekering dekt alleen schade door een motorvoertuig, een Aansprakelijkheidsverzekering dekt géén schade veroorzaakt door een motorvoertuig.
  • Een WA-verzekering is wettelijk verplicht in Nederland, een Aansprakelijkheidsverzekering is dit niet.
  • Een Aansprakelijkheidsverzekering is een stuk goedkoper dan een WA-verzekering. De premie van de WA-verzekering is afhankelijk van meerdere factoren.